Iparművészeti Üvegtechnikák Filmsorozat

 

Iparművészeti Üvegtechnikák Filmsorozatunkban bemutatjuk mindazon tradicionális, speciális tudást igénylő üvegdíszítő technikát, amelyeknek ismerete a magyar iparművészet gazdag tárházából nem hiányozhat. Ismeretterjesztő kisfilmjeink szakmai tartalmát kutatásokra, gyakorlati tapasztalatokra építjük és igyekszünk nem csak elméleti, hanem hasznos, minden fontos szakmai részletre kiterjedő gyakorlati tudást megadni a téma iránt érdeklődőknek. Terveink szerint minden fejezet érinteni fogja a fontos, általános ismereteket, ezáltal az egyes részek önálló egységként is értelmezhetőek lesznek.

Terveink megvalósításához elengedhetetlenül szükséges az egyes témakörök tudományos feldolgozása, az üvegtechnikák XXI. századi aktualizálása, alkalmazásának módszertani kidolgozása és integrálása a mai gyakorlatba. A kisfilmjeink alapjául szolgáló átfogó kutatási eredményeinket egy összefoglaló kiadványban, szakmai kézikönyvként, példatárként szeretnénk megjelentetni.

 

 
Iparművészeti Üvegtechnikák Filmsorozatunk részei:

 

I. rész
ÜVEGARANYOZÁS

Előkészületben:

II. rész
DÍSZÜVEG-ABLAKOK KÉSZÍTÉSE (ÓLMOZOTT ÜVEGTECHNIKA, TIFFANY ÜVEG)

III. rész
SAVMARATÁS, HOMOKFÚVÁS

IV. rész
TÜKÖRKÉSZÍTÉS, FONCSOROZÁS

V. rész
ÜVEGCSISZOLÁSI TECHNIKÁK (GRAVÍROZÁS, FAZETTÁZÁS)

VI. rész
ÜVEGFESTÉS

VII. rész
ÜVEGOLVASZTÁS, ROGYASZTÁS, FUSING TECHNIKA 

VIII. rész
ÜVEGFÚVÁSAz Iparművészeti Üvegtechnikák Filmsorozat Első fejezetének elkészítését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.